Startlijsten WK-kwalificaties

Met nog minder dan een week te gaan tot de eerste kwalificatierace voor het WK IJsspeedway van 2017 heeft de wereldmotorsportbond (FIM) vandaag de deelnemers voor beide voorrondes bekendgemaakt.

Op zaterdag 7 januari zal de eerste groep zich in het Finse Ylitornio proberen te kwalificeren, waarna op 14 januari de tweede groep aan de beurt is in Strömsund, Zweden. Er is maar één coureur die zich niet druk hoeft te maken om zijn WK-kwalificatie, en dat is de wereldkampioen van vorig jaar, Dmitri Khomitsevitsj. 
Voor de rest gaat de strijd om twee keer zes startplaatsen voor de WK-finales. Daarnaast geeft de baansportcommissie van de FIM ook nog twee wildcards weg, en is er een wisselende wildcard voor iedere WK-finale.

Lastigheidje voor de Russen dit jaar is dat de tweede finale van het Russisch kampioenschap samen blijkt te vallen met de eerste WK-kwalificatie. Normaal gesproken gebruiken de Russen de uitslag van hun eigen kampioenschap om te bepalen wie er aan de voorrondes van het WK mee mogen doen. Mede daardoor is het Russisch kampioenschap vaak zo'n extreem harde en spannende wedstrijd - zwaarder nog dan het WK, als je het de Russen vraagt. Dit jaar moesten de tickets naar Ylitornio en Strömsund noodgedwongen aan de hand van de eerste helft van het Russisch kampioenschap worden uitgedeeld, en moeten de coureurs die aan de kwalificatierace in Ylitornio meedoen zich afmelden voor het tweede deel van het Russisch kwampioenschap.

Nederland had in eerste instantie de beschikking over drie startplaatsen in de WK-voorrondes. Helaas zijn er niet zoveel Nederlandse coureurs die op WK-niveau kunnen, willen of mogen (bijvoorbeeld vanwege de minimumleeftijd) meerijden. Alleen Simon Reitsma zal in Strömsund met de Nederlandse vlag aan de start staan.

Tot zover de achtergrondinformatie - hieronder de startlijsten. 

 Startlijst WK-kwalificatie Ylitornio 2017

Startlijst WK-kwalificatie Strömsund 2017

Wedstrijdschema WK 2017