Zweedse liga - race 2

Bij de uitslag van de eerste race in de Zweedse liga schreven we al dat er aardig wat buitenlandse coureurs voor Zweedse teams uitkomen. Aan het begin van 2017 is daar nog een Nederlander aan toegevoegd: in de tweede ligarace maakte de 15-jarige Jimmy Tuinstra zijn wedstrijddebuut voor 'Bockarna', het team van Bollnäs. In Zweden geldt namelijk de regel dat je in het jaar dat je 16 wordt aan officiële wedstrijden deel mag nemen. Laat het dan maar aan vader en voormalig WK-rijder Johnny Tuinstra over om te zorgen dat Jimmy erbij zit!

In zijn eerste heat kwam Jimmy meteen goed uit de startblokken en ging hij de strijd aan met Oostenrijker Charly Ebner. Helaas maakte een crash in de tweede ronde een einde aan de strijd. Toch kwam Jimmy met een glimlach van de baan af.
De tweede heat, tegen Jan Klatovský, Jimmy Olsén en Martin Haarahiltunen, reed hij wel uit, maar nog zonder punten te verdienen.
In zijn derde heat wist Jimmy na twee rondes Andreas Westlund (zoon van Zweedse ex-coureur Ola Westlund) in te halen, maar doordat hij in de bocht daarna de controle even kwijtraakte moest hij die plek helaas weer inleveren. Toch kreeg hij nog een puntje kado omdat Anders Engström vanwege motorpech niet aan de start was verschenen.
Voor zijn vierde heat had Jimmy een tip gekregen van Zweeds toptalent Ove Ledström, die hem adviseerde wat minder agressief op het gas te gaan. Dit leverde meteen een goede start op en zijn eerste echte punt achter Franky Zorn en Niclas Svensson.
Doordat het heatschema voor ligaraces wat verschilt van dat voor 'gewone' wedstrijden, moest Jimmy zonder veegpauze meteen op voor zijn vijfde heat. Geen tijd om op adem te komen dus, en dat bleek waarschijnlijk nog iets teveel gevraagd voor de debutant. Jimmy kon geen punten meer toevoegen aan zijn totaal, maar duidelijk was dat er nog wel meer in had gezeten. Enigszins teleurgesteld over de punten die hij had laten liggen, maar terecht heel tevreden over zijn eerste ijsspeedwayrace is Jimmy nu weer onderweg naar Nederland. Over een paar weken vertrekt hij dan opnieuw naar Zweden om hoogstwaarschijnlijk nog twee ligaraces mee te pakken.

Zweedse liga - race 2 - Örnsköldsvik
1. Strömsunds MC 38 Robert Henderson (5) 13
     (Strömsund)   Franky Zorn (4) 10
      Jimmy Olsén (4) 9+3
      Charly Ebner (3) 3
      Mikael Flodin (4) 3
2. ÖMK Rundbana 38 Ove Ledström (4) 11
     (Örnsköldsvik)   Martin Haarahiltunen (5) 11
      Stefan Svensson (4) 10
      Niclas Svensson (4) 6+2
      Anders Engström (3) 0
3. Bockarna 24 Günther Bauer (4) 11
     (Bollnäs)   Timo Kankkunen (3) 5
      Tomi Norola (4) 4
      Luca Bauer (4) 2
      Jimmy Tuinstra (5) 2
4. SMK Gävle 19 Jan Klatovský (4) 7
     (Gävle)   Tomi Tani (4) 6
      Andreas Westlund (4) 4
      Jonas Andersson (4) 2
      Conny Fastesson (4) 0
           
Tussenstand Zweedse liga
1. ÖMK Rundbana (Örnsköldsvik) 82 5
2. Strömsunds MC (Strömsund) 81 5
3. Bockarna (Bollnäs) 38 1
4. SMK Gävle (Gävle) 37 1