Fins kampioenschap 2017

De twee grootste favorieten voor de kampioenstitel van 2017 waren vóór de race om het Fins kampioenschap nog nauwelijks op het ijs gezien. Ongetwijfeld hebben Antti Aakko en Mats Järf wel in alle rust getraind, maar aan races - zoals bijvoorbeeld de voorrondes voor het WK of de Zweedse Liga - deden ze niet mee. Voor Aakko geldt dat hij nog steeds niet volledig hersteld is van een zware crash tijdens het WK enkele jaren geleden, waardoor hij vorig jaar zijn WK-serie nog voortijdig af moest breken.

Ook een andere kanshebber voor de Finse kampioenstitel, Tomi Tani, is bezig met een comeback. Vorig jaar beleefde hij een seizoen naast de motor in plaats van erop, als monteur voor Mikko Jetsonen. Dit jaar hebben ze de rollen omgedraaid en was Tani in eerste instantie onverslaanbaar. Met het maximale aantal van 15 punten plaatste hij zich direct voor de finaleheat. Ook Järf mocht met 14 punten onmiddelijk door naar de finale, terwijl de rijders op de plaatsen drie t/m zes in de tussenstand nog een semifinale moesten rijden voor de resterende twee plaatsen in de finaleheat. De semifinale werd overtuigend gewonnen door Aakko, die van start tot finish aan de leiding ging. Als laatste kwalificeerde Timo Kankkunen zich voor de finaleheat. Met zijn 59 jaar is Kankkunen aan een verrassende opmars bezig. Bij de WK-kwalificatie eerder dit jaar in Strömsund behaalde plaatste hij zich met een achtste plek nèt niet voor het WK. Door het uitvallen van Jimmy Olsén mag Kankkunen in Berlijn zijn WK-debuut gaan maken.

In het Fins kampioenschap behaalde Kankkunen brons, met zilver voor Aakko en de kampioenstitel voor Järf. Tani was in de finaleheat wel als eerste weg, maar werd daarna door iedereen gepasseerd en belandde zo alsnog naast het podium.

Fins kampioenschap - Kauhajoki - 25 feb. semifinale finale
1. Mats Järf 14   3
2. Antti Aakko 13 3 2
3. Timo Kankkunen 12 2 1
4. Tomi Tani 15   0
5. Jussi Nyrönen 10 1  
6. Matti Isoaho 10 0  
7. Tomi Norola 9    
8. Christer Biskop 9    
9. Rami Systä 7    
10. Jarmo Malinen 6    
11. Markku Weckman 4    
12. Mikko Mäkinen 4    
13. Markku Larronmaa 4    
14. Jani Mikkola 1    
15. Riku Laurunen 1    
16. Jani-Pekka Koivula 1    
17. Jukka-Pekka Seppä 0    
18. Mika Helin 0