Ice Speedway of Nations

Poster Ice Speedway of Nations 2019

Dit weekend, op 16 en 17 februari, zijn de beste ijsspeedwayers uit zeven landen in Togliatti (Rusland) voor het WK Teams, of zoals dat vanaf dit jaar heet: FIM Ice Speedway of Nations.

Zoals we eerder al schreven hadden we deze race graag in Nederland georganiseerd. Dit gebeurde 26 jaar geleden voor het laatst, in Assen, en in 1987 werd deze race zelfs op de ijsbaan van Heerenveen verreden! Sindsdien is het evenement al 11 keer in Rusland gehouden. En toegegeven: over de winnaar van het WK Teams bestaat meestal weinig twijfel. De Russen zijn al sinds 2002 niet meer verslagen. Maar in tegenstelling tot het individuele wereldkampioenschap is er voor Rusland bij het WK Teams slechts één podiumplek beschikbaar, en is de strijd om het zilver en brons des te spannender. 

Dit jaar zou Nederland ook een jong, enthousiast en serieus team hebben kunnen inzetten. Een mooie kans voor Jimmy Tuinstra, Jasper Iwema en Bart Schaap om te laten zien dat ze niet alleen tegen elkaar, maar ook als team kunnen racen. Maar we gaan het voorlopig niet meemaken. De Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging heeft besloten dat het alleen een Nederlands team wil afvaardigen als men er vertrouwen in heeft dat het team bij de eerste vier eindigt. En de ironie wil dat Nederland dit jaar een realistische kans op de vierde plek gemaakt zou hebben, ware het niet dat er nog twee lukrake extra voorwaarden zijn: één Nederlandse rijder moet zich in het voorgaande jaar geplaatst hebben voor de WK-finales, en twee rijders moeten bij de eerste tien zitten in de WK-kwalificaties. Dus bij deze is Nederlandse deelname aan het FIM Ice Speedway of Nations van 2020 ook alvast uitgesloten, ongeacht onze kansen, verdere prestaties of hoeveel tijd, geld en kilometers de coureurs in hun sport stoppen. Moeilijk te geloven.

Maar in Heerenveen gaan we in ieder geval gewoon weer de laatste en mooiste WK-finale organiseren. En naar Togliatti zijn de volgende teams afgevaardigd:

WK Teams - Togliatti - 16 & 17 feb. 2019
Duitsland 1. Max Niedermaier
  2. Stefan Pletschacher
  15. Hans Weber
Oostenrijk 3. Franky Zorn
  4.  Charly Ebner
  16. Josef Kreuzberger
Zweden 5. Martin Haarahiltunen
  6. Ove Ledström
  17. Niclas Svensson
Finland 7. Tomi Tani
  8. Matti Isoaho
  18. Jussi Nyrönen
Kazachstan 9. Sergej Serov
  10. Vladimir Tsjeblokov
  19. Denis Slepukhin
Rusland 11. Daniil Ivanov
  12. Dmitri Koltakov
  20. Dmitri Khomitsevitsj
Tsjechië 13. Andrej Diviš
  14. Jan Klaus
  21. Lukáš Volejník

Update: de uitslag van de race staat hier