IJsspeedway in Nederland

Als één van de weinige landen organiseert Nederland elk jaar een finale voor het Wereldkampioenschap. In 1973 wordt in Assen voor het eerst een WK race gehouden. Sindsdien komen er elk jaar vele duizenden toeschouwers uit binnen- en buitenland op af.

Sinds het jaar 2000 wordt aan dit raceweekend traditiegetrouw ook een internationale race vastgeplakt: de Roelof Thijs Bokaal. Over het algemeen komt hier de jongere garde aan de start. In tegenstelling tot de WK-wedstrijden wordt deze race verreden volgens een knock-out-systeem, wat garant staat voor bloedstollend spannende heats. Want hoewel de gemiddelde snelheid misschien een paar km per uur lager ligt, zijn de wedstrijden om de RT Bokaal doorgaans minstens net zo spannend als bij het WK. Het is bovendien al vaak voorgekomen dat de coureurs die succesvol waren in de vrijdagavondrace zich het daaropvolgende jaar voor de WK-serie kwalificeerden.

In maart 2016 viel het doek voor ijsspeedway in Assen. Doordat het ijsstadion gesloopt werd leek het erop de er een einde was gekomen aan de ijsspeedwaytraditie in Nederland. In de zomer van 2016 bleek echter dat het evenement welkom was in het vernieuwde Thialf stadion in Heerenveen. Voor 2017, 2018 en 2019 is het ijsspeedway in Nederland weer verzekerd van een thuisbasis.