WK-kwalificatie 1 Ylitornio

In het ijskoude Noorden van Finland, op de grens met Zweden en net onder de Poolcirkel - daar ligt Ylitornio, de plaats waar dit weekend de eerste groep ijsspeedwayrijders streden om zes startplaatsen in het wereldkampioenschap van 2017. In de nachten voorafgaand aan de race daalde het kwik tot ver beneden de -30 graden, met als gevolg dat de ijsbaan van Ylitornio van gewapend beton gemaakt leek. Spikes op kneiterhard ijs betekent grote rondvliegende ijsbrokken: om de baan te sparen werd besloten de training voor de race af te lassen. Zonder de gebruikelijke testrondjes moesten de 16 kanshebbers dus meteen aan de bak. 
De standaard 20 heats bleken niet voldoende om de podiumplaatsen en WK-kwalificatieplaatsen vast te stellen. Er moesten maar liefst drie extra heats aan te pas komen - om de eerste en tweede plaats (door Daniil Ivanov en Max Niedermaier), om de derde en vierde plaats (door Dinar Valeev en Jan Klatovský), en om vijfde, zesde en zevende plek. Vooral die laatste was van groot belang, want de nummer zeven plaatst zich niet voor het WK. De ongelukkige derde in de run-off was Harald Simon, die vorig jaar ook al nèt buiten de boot viel. Hij kan nu alleen nog hopen op een van de twee FIM wildcards. Stefan Svensson en Stefan Pletschacher kwalificeerden zich wel voor de WK-finales.
Over een week is in het Zweedse Strömsund de tweede kwalificatiewedstrijd, waar voor Nederland Simon Reitsma aan de start zal staan.

WK-kwalificatie 1 - Ylitornio - 7 jan.
1. Daniil Ivanov Rusland 12+3
2. Max Niedermaier Duitsland 12+2
3. Dinar Valeev Rusland 11+3
4. Jan Klatovský Tsjechië 11+2
5. Stefan Svensson Zweden 10+3
6. Stefan Pletschacher Duitsland 10+2
7. Harald Simon Oostenrijk 10+1
8. Niclas Svensson Zweden 9
9. Charly Ebner Oostenrijk 8
10. Josef Kreuzberger Oostenrijk 5
11. Tomi Tani Finland 5
12. Matti Isoaho Finland 4
13. Jan Klauz Tsjechië 4
14. Tobias Busch Duitsland 4
15. Tomi Norola Finland 2
16. Miko Ronkainen Finland 2
17. Rami Systä Finland 1
18. Jussi Nyrönen Finland 0