Russische Superliga 2017-2018

Volgens de originele planning van de MFR zou in het weekend van 9 & 10 december het ijsspeedwayseizoen officieel geopend worden met de eerste wedstrijd van de Russische Superliga. Het weekend erna zouden dan de drie semifinales voor het Russisch kampioenschap op de kalender staan, om zo ruim voldoende tijd over te laten voor de twee finales.

De uitslag van het Russisch kampioenschap moet immers bepalen welke Russen zich voor het WK mogen proberen te kwalificeren op 13 januari in Finland en Zweden. Het weer is echter een spelbreker: helaas is er nog onvoldoende ijs in Kamensk-Uralski, de locatie van de eerste Superligawedstrijd. Alle Russische races in december worden daarom een week verschoven - de actuele data staan in onze kalender vermeld. 

Nog een weekje extra wachten dus tot de eerste ijsspeedwayraces, waarvan we hopen dat we ze via live streams kunnen volgen - details en links plaatsen we uiteraard op deze website. Wel kunnen we alvast interessant nieuws vermelden: voor het eerst doet er aan de Russische Superliga ook een buitenlands team mee! Lange tijd waren de Russische teamkampioenschappen een puur Russische aangelegenheid en daarmee één van de redenen waarom Russische coureurs zoveel meer race-ervaring hebben dan de 'hobbyisten' uit andere landen. De laatste jaren worden de Russische ligaraces steeds meer opengesteld voor buitenlandse deelnemers. De Oostenrijker Harald Simon was een van de eersten die deze kans greep - vorig jaar kwam hij uit voor het team van Kamensk-Uralski. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het eerste buitenlandse team in de Russische Superliga 'Avstria-SKE' heet, oftewel Oostenrijk-SKE. Zonder afkorting in je teamnaam kun je in Rusland niet aankomen - zo staat 'TsTVS' bijvoorbeeld voor 'Centrum voor Technische Sporten'. Waar de letters 'SKE' voor staan, wordt duidelijk uit de teamsamenstelling hieronder:

Teamindeling Russische Superliga 2017-2018
TsTVS-Uralstranstrom DOSAAF Dmitri Khomitsevitsj    STK Neftekamsk TsTVS Dmitri Koltakov
   (Kamensk-Uralski) Dinar Valeev      (Neftekamsk) Eduard Krysov
  Jevgeni Sharov     Andrej Shishegov
  Vasili Nesytykh     Igor Sajdullin
  Dmitri Soljannikov     Dmitri Bulankin
        Anton Sozykin
Mega-Lada Daniil Ivanov      
  (Togliatti) Igor Kononov   Avstria-SKE Harald Simon
  Nikita Toloknov     (Oostenrijk) Josef Kreuzberger
  Vadim Svinukhov     Charly Ebner
         
Bashkortostan TsTVS G. Kadyrov Nikolaj Krasnikov      
   (Ufa) Sergej Karatsjintsev      
  Ivan Tsjitsjkov      
  Nikita Shadrin      
  Nikita Bogdanov      

Team Oostenrijk in de Russische Superliga