Training & races in Zweden

In december hebben we ons nog moeten vermaken met ijsspeedwayraces in het verre Rusland, maar in januari gaan ook de wedstrijden dichter bij huis van start. De eerste etappe van de Zweedse Liga wordt gehouden op vrijdagavond 5 januari, in Strömsund.

Direct daarna gaat het door naar Örnsköldsvik (zaterdag 6 januari) en Bollnäs (zondag 7 januari) - de plaatsnamen linken naar de bijbehorende pagina's op de website van de Zweedse bond, waar later ook de uitslagen gepubliceerd zullen worden.

Wie denkt dat de Zweedse Liga alleen voor Zweden is heeft het mis: er zijn ook heel wat buitenlandse coureurs die uitkomen voor een Zweedse motorclub. Door de Europese WK-top wordt de Zweedse Liga ook vaak gezien als een mooie training voor het 'echte werk' later in het seizoen. In de eerste drie Liga-races staan ook twee Nederlanders aan de start: Jasper Iwema en Jimmy Tuinstra rijden voor de teams 'Strömsunds MC' (Strömsund) en 'Bockarna' (Bollnäs). Ondanks zijn 16 jaar is Jimmy al een vertrouwd lid van het team uit Bollnäs; Jasper doet voor het eerst aan de Zweedse Liga mee.

Alle Nederlandse ijsspeedwayers waren in december al in Zweden te vinden, om zich voor te bereiden op het wedstrijdseizoen. Daarbij wordt er niet gereden op ijsbanen zoals we die in Nederland kennen, maar op openluchtbanen met natuurijs, vaak zelfs op eigenhandig geprepareerde ovalen op bevroren meren. Hoe het er tijdens deze trainingen aan toegaat is te zien op de foto's en films die de coureurs via social media met hun fans delen. Hieronder een kleine compilatie:

Simon Reitsma

 

 

Jasper Iwema

 

Bart Schaap

 

 

Jimmy Tuinstra