WK-kwalificatie 2 Strömsund

IJsspeedway is een heftige sport. In vijf heats van elk ruwweg een minuut moet het voor een ijsspeedwayrijder allemaal gebeuren. In een tijdspanne van in totaal slechts vijf minuten op het ijs moet de kwalificatie voor het WK binnen worden gesleept. Dat vergt een perfecte voorbereiding en stalen zenuwen. 

In Strömsund waren er, net als in Ylitornio, zes WK-plaatsen te verdelen. De twee Russische deelnemers speelden ongetwijfeld op safe - iedere plek bij de eerste zes was in principe evenveel waard. Of dat Franky Zorn en Günther Bauer geholpen heeft is niet te zeggen - de twee 'oude rotten' zijn hoe dan ook duidelijk in topvorm. Maar toch zullen de WK-veteranen het niet makkelijk krijgen in de Finales, want ze worden op de hielen gezeten door een fanatieke meute jonge Zweden. Dit jaar lukte het Niclas Svensson net niet om zich te kwalificeren, en heeft de WK-debutant met de wildcard van vorig jaar, Daniel Henderson, zich volledig toegelegd op het 'zomerspeedway'. Daarentegen is de talentvolle jonge Zweed Ove Ledström (19), die vorig jaar verrassend achtste werd in de totaaluitslag van het WK, er wel weer bij. Het veld wordt aangevuld door de twintigjarige Jimmy Olsén, die zich in Strömsund voor zijn eerste WK kwalificeerde. Beide jongens worden ondersteund door coaches/monteurs met verstand van zaken: Ulf Ledström en Hans-Olov Olsén zijn behalve vaders van de coureurs zelf ook ervaren ijsspeedwayers.

Het is de enige Nederlandse deelnemer aan de WK-voorrondes helaas niet gelukt zich te kwalificeren. Vanwege een 'tape touch' of valse start werd Simon Reitsma voor zijn tweede heat gediskwalificeerd. Hoewel een valse start snel gemaakt is en zelfs de beste coureurs overkomt, is het in een eendagsrace als deze dodelijk - simpelweg omdat de dure gemiste punten niet meer in te halen zijn. Toch is de kans groot dat Simon wel bij de laatste WK-finale in Heerenveen aan de start zal staan: bij iedere Finale mag het organiserende land namelijk een wildcard inzetten. Deze moet echter nog wel goedgekeurd worden door de FIM.

WK-kwalificatie 2 - Strömsund - 14 jan.
1. Franky Zorn Oostenrijk 15
2. Dmitri Koltakov Rusland 14
3. Günther Bauer Duitsland 13
4. Igor Kononov Rusland 12
5. Ove Ledström Zweden 11
6. Jimmy Olsén Zweden 9
7. Johann Weber Duitsland 8
8. Timo Kankkunen Finland 6
9. Luca Bauer Duitsland 5
10. Erwin Schuster Oostenrijk 5
11. Simon Reitsma Nederland 5
12. Martin Haarahiltunen Zweden 4
13. Lukáš Hutla Tsjechië 3
14. Robert Henderson Zweden 3
15. Andrej Diviš Tsjechië 3
16. Jo Saetre Noorwegen 2
17. Claude Gadeyne Frankrijk 1
18. Mikael Flodin Zweden 1