WK-finale 2.1 Shadrinsk

Ondanks dat de temperaturen richting de -30 gingen waren de tribunes langs de ijsbaan in Shadrinsk afgeladen vol. Het was dan ook voor het eerst dat in Shadrinsk een WK-finale werd verreden, en ook uit Kamensk-Uralski was veel publiek op de wedstrijd afgekomen. Shadrinsk vult de plaats op van Krasnogorsk (Moskou), dat na 21 ijsspeedwaywinters heeft besloten geen geld meer te willen uitgeven aan ijsraces. 

Ondanks de grote verschillen - het ijsbaantje van Shadrinsk is niet te vergelijken met het stadion van Krasnogorsk, de gymzaal dient als pits - is de rijder met de wildcard in Shadrinsk dezelfde als de afgelopen jaren in Krasnogorsk. Dat is niet verrassend: achtvoudig wereldkampioen Nikolaj Krasnikov komt oorspronkelijk uit Shadrinsk, voordat hij vertrok naar de club van Ufa. Krasnikov komt tegenwoordig nog wel uit in de Russische Superliga, maar heeft aangegeven niet meer in races buiten Rusland geïnteresseerd te zijn. In 2015 zorgde hij nog voor een sensatie door met de wildcard in Krasnogorsk op beide dagen iedereen achter zich te laten. In 2016 herhaalde hij dit op zaterdag, maar op de tweede racedag haalden Khomitsevitsj en Koltakov hem in. 

Dat bleek dit jaar onveranderd: alleen de twee Dmitri's wisten een puntje af te pakken van Krasnikov - tot de semifinaleheats. In de tweede semifinale moest Krasnikov het opnemen tegen Koltakov, Khomitsevitsj en, heel verrassend, Jimmy Olsén. Olsén, die dit jaar voor het eerst in de WK-serie meerijdt, reed in Togliatti ook al een opvallend sterke wedstrijd. Als achtste semifinalist had hij de buitenste en minst geliefde startplaats in de semifinale, maar dat leek hem niet te deren: terwijl de drie Russische (ex-)wereldkampioenen de bocht ruim namen stak Olsén binnendoor en pakte zo de leiding. Of Krasnikov hier niet van gediend was of dat er iets anders misging is niet helemaal duidelijk - in ieder geval kwam hij met Olsén in aanraking en belandde de laatste in de strobalen. Krasnikov werd gediskwalificeerd en was daardoor uitgeschakeld voor de finaleheat. Met Jimmy Olsén liep het nog heel wat slechter af: hij bleek een gecompliceerde breuk opgelopen te hebben in zijn linker elleboog, en zal waarschijnlijk zo snel mogelijk terug naar Zweden vliegen om daar geopereerd te worden. Ontzettend zonde om zo'n sterk WK-debuut zo snel en op zo'n manier beëindigd te zien worden, maar ook dat is ijsspeedway. In de derde finale in Almaty zal hij vervangen worden door de eerste man op de officiële reservelijst, de Fin Timo Kankkunen - mits die op tijd met motoren en al naar Kazachstan kan komen.

De finaleheat werd terecht gewonnen door een ijzersterk rijdende Igor Kononov. Daarmee kruipt Kononov in de tussenstand een stukje dichter naar de twee Dmitri's toe.

WK-finale 2.1 - Shadrinsk - 11 feb. s1 s2 fin. tot.
1. Igor Kononov Rusland 14 3   3 20
2. Dmitri Koltakov Rusland 12   3 2 17
4. Dmitri Khomitsevitsj Rusland 11   2 1 14
5. Daniil Ivanov Rusland 10 2   0 12
6. Nikolaj Krasnikov Rusland 13   d   13
7. Dinar Valeev Rusland 12 1     13
8. Franky Zorn Oostenrijk 9 0     9
9. Jimmy Olsén Zweden 7   R   7
10. Niclas Svensson Zweden 6       6
11. Stefan Svensson Zweden 6       6
12. Max Niedermaier Duitsland 5       5
13. Günther Bauer Duitsland 5       5
14. Hans Weber Duitsland 2       2
15. Jan Klatovský Tsjechië 2       2
16. Harald Simon Oostenrijk 1       1
17. Artjom Akulov Rusland N       N
18. Juri Olejnik Rusland N       N