WK-finale 3.1 Almaty

Voor het derde jaar op rij organiseerde Almaty een WK-finale in het beroemde Medeu-stadion, dat op bijna 1700 meter hoogte ligt en daarmee een van de hoogst gelegen schaatsbanen ter wereld is. Deze ligging, in de bergen ten Zuiden van Almaty, geeft de baan een ontzettend mooie atmosfeer, maar zorgt ook regelmatig voor problemen. Er kunnen grote temperatuurverschillen optreden, wat de ijsproductie niet altijd ten goede komt, maar vooral is de baan berucht om de zeer plotseling uit de bergen neerdalende mist. Binnen enkele seconden kan het zicht dan tot bijna nul gereduceerd worden. Dit zorgde er in 2015 al voor dat de training plotseling met enkele uren moest worden uitgesteld.
Dit jaar kwam de mist op een nog ongunstiger moment: vlak na de start van de eerste heat. 
In die heat kwam Daniil Ivanov eenzijdig ten val, waarbij hij een schouderblessure opliep die hem de rest van het weekend aan de kant zou houden. Terwijl aan Ivanov eerste hulp verleend werd kwam de mist binnen enkele seconden als een deken over het stadion neergedaald en moest de herstart van heat één met ongeveer een uur worden uitgesteld. 

Niet alleen Ivanov had pech: ook Niclas Svensson crashte in heat acht en kwam voor de rest van de race niet meer aan de start. Kansen te over dus voor de Kazachstaanse coureurs. Als organisator van de race had Kazachstan een wildcard en mochten ze de twee reserverijders leveren. Meestal komen de reserves niet of nauwelijks aan de bak, maar doordat tijdens de vorige WK-finale in Shadrinsk ook Jimmy Olsén al uitgeschakeld raakte (en het voor officiële vervanger Timo Kankkunen niet mogelijk was om op zo'n kort termijn naar Kazachstan te komen) hoefden de Kazachstanen zich niet te vervelen. 

Na de twintigste heat viel de mist voor de tweede keer over de ijsbaan heen en werd besloten de wedstrijd te beëindigen. De tussenstand voor de finaleheats werd als officiële uitslag aangenomen. Dit betekende opnieuw een overwinning voor Igor Kononov, die tot dan toe geen enkele punt had laten liggen.

WK-finale 3.1 - Almaty - 18 feb.
1. Igor Kononov Rusland 15
2. Dmitri Koltakov Rusland 14
3. Dmitri Khomitsevitsj Rusland 13
4. Dinar Valeev Rusland 12
5. Franky Zorn Oostenrijk 11
6. Günther Bauer Duitsland 10
7. Ove Ledström Zweden 9
8. Harald Simon Oostenrijk 8
9. Stefan Svensson Zweden 7
10. Max Niedermaier Duitsland 6
11. Hans Weber Duitsand 4
12. Jan Klatovský Tsjechië 4
13. Vladimir Tsjeblakov Kazachstan 3
14. Niclas Svensson Zweden 2
15. Pavel Nekrasov Kazachstan 2
16. Denis Slepukhin Kazachstan 0
17. Daniil Ivanov Rusland 0